Gerinctorna gyakorlatok a home office idejére

2020.09.01

A home office elterjedésének egyik hátulütője, hogy a legtöbb otthoni munkavégzés esetében ülőmunkáról beszélünk. 

Az ülőmunka pedig több egészségügyi problémának is a gyökere lehet, ha régóta csinálod akkor valószínűleg tisztában vagy például a hátfájás problémájával.

A gerinc védelme egyformán fontos mindenkinek!!

De az ülőmunka veszélye abból ered, ha elmélyedsz a munkádban és akár órákig elfelejtesz felállni az asztaltól hogy kicsit lelazítsd magad. 

Elegendő gerinctorna gyakorlatokat végezni?

A gerinctorna gyakorlatok nagyon sokat segíthetnek a megelőzésben, vagy enyhébb fájdalmak esetében. Azt azonban érdemes tudni hogy önmagukban nem elegendőek. 

Hiába végzel rendszeresen helyes gyakorlatokat, ha nem ügyelsz arra hogy bizonyos időközönként felkelj és átmozgasd a tested. 

A legtöbb esetben olyan apró trükkökkel is el tudod ezt érni amikre nem is gondolnál:

  • Állíts be egy időzítőt vagy ébresztőórát és tedd az otthoni irodád egy távoli szegletébe, így kénytelen leszel felkelni lekapcsolni azt
  • Igyál sok vizet, így gyakrabban kell elmenned leengedni a felesleget. Amihez ugye szintén érdemes felkelni az asztaltól :)
  • Vagy egyszerűen csak szoktasd rá magad hogy minden 20-30 percben (Pomodoro ciklusonként) sétálsz egyet

Helyes testtartás

Ha már rákényszerültél hogy ülőmunkát végezz, érdemes azt jól csinálni. Sok vesződségtől kíméled meg magad akkor, ha helyesen ülsz. 

A helyes testtartásról találsz 3 részes videós útmutatót Dr. Czigléczki Gábor Youtube csatornáján. Az első részt itt találod.

Egy egyszerű, de nagyon hasznos gyakorlat

Mielőtt lázasan nekiállsz tornagyakorlatokat keresni, érdemes tisztázni hogy nem minden gerinctorna gyakorlat biztonságos amit az interneten találsz. A megfelelő gyakorlatsort, minden esetben szakembernek érdemes összeállítania. 

Az első gyakorlatot a gerincfórumon találod részletesen leírva, nagyjából ez egy olyan gyakorlatsor, ahol nem is kell felkelned, sőt magát a gyakorlatot a székeden ülve tudod a leghatékonyabban elvégezni.



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el