Mely vitaminok szükségesek az időseknek?

2022.07.08

Ahogy öregszünk, fontos gondoskodnunk arról, hogy életkorunknak megfelelő vitaminokat kapjunk. Ahogy öregszik a testünk, úgy változik, és az is, amire szükségünk van az egészség megőrzéséhez. A tápanyagok táplálékból való beszerzése önmagában nem elegendő - bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni kell.

A Kalcium

A kalcium szükséges a szervezet megfelelő működéséhez. Az öregedési folyamat során, különösen a menopauza utáni nőknél, egy személy több kalciumot veszíthet, mint amennyit szervezete felvesz. Ez gyengítheti a csontokat (csontritkulás), és hajlamosabbá teheti őket a törésre. A kalcium segít az izmok, az idegek, a sejtek és az erek megfelelő működésében. A legjobb kalciumforrás a tejtermékek, például a sajt, a joghurt vagy a tej.

A B12

A B12-vitamint a vörösvértestek és a myelin képződésének elősegítésére használják. A B12-vitamin csak állati eredetű termékekben található meg, így a vegetáriánusoknak gondot okozhat, hogy eleget kapjanak belőle. Amikor öregszik, emésztőrendszere néha kevésbé lesz hatékony, mint fiatalabb korában, ezért előfordulhat, hogy szervezete nehezebben tudja felvenni a B12-vitamint az élelmiszerekből vagy az étrend-kiegészítőkből. A B12-vitamin injekciót közvetlenül a vénába is beadhatja.

A D-vitamin

A D-vitamin egy olyan vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van a kalcium felszívódásához. Támogatja a csontok egészségét, az izomműködést, az idegek és az immunrendszer egészségét. Sokan a napfénytől kapják a D-vitamint, de az életkor növekedése miatt szervezetük elveszíti ezt a képességét.

A B6-vitamin

A B6 hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a fáradtságot, az izomgyengeséget és az agyi ködöt. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek magas a B6 szintje a vérükben, kisebb valószínűséggel szenvednek demenciától vagy Alzheimer-kórtól.

A Magnézium

A magnézium esszenciális ásványi anyag, amely kritikus az izmok, a csontok és az erek ellazításához. Segíthet abban is, hogy a szervezet a szénhidrátokból származó energiát felhasználja, így az izmok üzemanyagként használhatják fel. A magnézium az idegműködésben is szerepet játszik, és szükséges a kalcium megfelelő felszívódásához és hasznosulásához.

Probiotikumok

A probiotikumok jó baktériumok szervezetünkben, amelyek segítik az emésztést és az immunitást. Megtalálhatóak olyan élelmiszerekben, mint a joghurt, savanyúság, kimchi, kefir és kombucha. Hasznosak lehetnek az emésztési problémákkal küzdő vagy gyenge immunrendszerű emberek számára is.

Észreveheti, hogy nem vettünk fel multivitamint az általunk ajánlott étrend-kiegészítők napi listájára. Bár hasznos lehet a napi vitamin bevitele, ezek nem olyan hatékonyak, mintha minden nap az ajánlott mennyiségben szednénk őket, és túl kevés vitamint tartalmazhatnak, amelyre napi szinten szükségünk van.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el